Trnky

 

Malé tmavomodré až čierne bobule husto naukladané na konároch, ktoré svojimi tŕňmi si chránia tento malý zázrak trpkastej chuti. Je to ovocie našich predkov, je to dar z prírodnej záhrady.

Trnky boli známe už antickým lekárom, ktorí ich využívali proti hnačkám.

Trnky slúžia ako sťahujúci prostriedok proti žalúdočným ťažkostiam, ochoreniam močového mechúra a močových ciest.

                   

Plody sú doslova nabité vitamínom C, antioxidačnými flavonoidmi a protirakovinovým amygdalínom. To všetko sa stará o to, aby boli trnky doslova veľkou lekárňou v maličkom balení. Nasadiť by ste si ich mali, ak vás trápia zápalové ochorenia a tiež v období zotavovania sa zo zimných viróz. Raz-dva vás dajú do poriadku. Čerstvé a sušené plody zasa pôsobia sťahujúco, čo sa postará o to, aby vás neobťažovali hnačky, hemoroidy a zápaly ústnej dutiny. Ich konzumácia má aj iný následok. Silnejšiu imunitu. Ak nefunguje na sto percent, na jeseň a v zime trnky pravidelne konzumujte. Povzbudzujú totiž trávenie, vylučovanie žlče a prečisťujú tráviaci trakt, navyše vás zbavia nepríjemnej plynatosti. Pochváliť sa môžu aj silnými močopudnými účinkami, zlepšujú funkciu obličiek a liečia zápaly močových ciest. Znižujú tiež krvný tlak, sú aj prevenciou kardiovaskulárnych ochorení a patria i k prostriedkom, ktoré upravujú hladinu cukru v krvi. Je to naozaj dosť dôvodov na to, aby ste im nedávali košom.

 

Poslať otázku     Vytlačiť článok